Race Info

Note: The content on this page will not be kept up to date due to the low number of guests from outside Norway at Night Hawk this year. We hope to see you again in 2022!

Program

Refer to this section for an overview of the timing of each race and other important times.

Saturday August 14th

18.00: Arena, event office open and restaurant opens
19.00 – 22.00: Handout of EmiTag and GPS
20.00: Night Hawk Kids Star Night, mass start
21.30: Start Girls & Boys leg 1-2
21.45: Start Open leg 1-2
21.55: Start Women og Masters Women, leg 1-3
22.20: Start Men, Masters Men and Grand Masters Men, leg 1-4
01.00: Finish line closes

Sunday August 15th

09.00: Arena, event office open and restaurant opens
09.00 – 11.30: Handout of EmiTag and GPS
10.00: Night Hawk Kids Fairytale, mass start
10.10: Chase start Boys
10.20: Chase start Girls
10.30: Chase start Open
10.40: Chase start Women
10.50: Chase start Masters Women & Grand Masters Men
11.00: Chase start Masters Men
11.10: Chase start Men 5-6 leg
11.00-13.00: Free start individual classes
11.30: Mass start Boys and Girls
13.30: Mass start Open, Women, Masters Women og Grand Masters Men
14.00: Mass start Men og Masters Men
16.00: Finish line closes

The arena

In 2021, Night Hawk takes flight at Fossum arena, just outside northwestern Oslo.

Getting there

By public transport

Take the Oslo metro’s line 2 to Eiksmarka station. From there, hop on bus 230 to Fossumbanen bus stop.

For updated timetables, prices and live travel information, go to ruter.no.

By car

There is a paid parking lot available for those of you who travel by car. The price is NOK 60 per day or NOK 100 for both days.

We accept only Visa/MasterCard due to COVID-19 restrictions. If you have access to Vipps, you may pay the fee to number 10711 (Natthauken IL). Show the payment confirmation to the parking attendant to receive a ticket to place on the dashboard.

Map of the arena

TBA

Showers and WC

TBA

Food and drink

We will sell food and beverages, as allowed by COVID-19 restrictions per august.

Gear

The Night Hawk shop is open, the only place you will find Night Hawk branded clothes.

Accommodation

Please organize your own accommodation due to COVID-19 restrictions.

Runners bank

All by yourself with no one to run the relay with? The Runner’s bank matches teamless runners with teams looking for someone to join them! If you have a free spot in your team or need a leg send an e-mail to natthauken@gmail.com

The terrain

TBA

Races

Relay

The same person may run both a night leg and a day leg on the same team.

Class Legs
Age Scale
Boys
2+2
12-16 1:10000
Girls
2+2
12-16 1:10000
Open
2+2
Any age 1:7500
Women
3+3
17+ 1:10000
Masters Women
1+2
35+ 1:7500
Grand Masters Men
1+2
50+ 1:7500
Masters Men 3+3
35+ 1:7500
Men 4+4
17+ 1:10000

Starting times

Note: Start and changeover times may change due to COVID-19 restrictions.

Class Saturday Sunday Mass start
Boys 21:30 10:10 10:25*/11:30
Girls
21:30 10:20 10:35*/11:30
Open 21:45 10:30 10:45*/13:30
Women 21:55 10:40 11:10#/13:30
Masters Women 21:55 10:50 11:05*/13:30
Grand Masters Men 22:20 10:50 11:05*/13:30
Masters Men 22:20 11:00 11:30#/14:00
Men 22:20 11:10 11:30#/14:00
  • The time difference to the leading team will be halved before calculating the chase start time.
  • * Mass start for all teams that are more than 15 minutes behind the leading team after the night legs.
  • # Mass start for all teams that are more than 30 minutes behind the leading team after the night legs.

Changeover times

Note: Start and changeover times may change due to COVID-19 restrictions.

Men
Leg Km Estimated time
Start/
changeover
Forking
1 5.6 45 min 22:20 Yes
2 5.6 45 min 22:20 Yes
3 6.7 50 min 22:20 Yes
4 8.6 65 min 22:20 Yes
5 6.5 50 min 11:10 Yes
6 6.6 50 min Yes
7 5.2 40 min 12:00 Yes
8 8.5 65 min 12:40 Yes
Finish 13:45
Women
Leg Km Estimated time Start/
changeover
Forking
1 4.9 45 min 21:55 Yes
2 4.9 45 min 21:55 Yes
3 6.7 60 min 21:55 Yes
4 5 45 min 10:40 Yes
5 4.3 40 min 11:25 Yes
6 6.5 55 min 12:05 Yes
Finish 13:00
Boys
Leg Km Estimated time
Start/
changeover
Forking
1 3.9 35 min 21:30 No, C level
2 3.9 35 min 21:30 No, C level
3 3.4 30 min 10:10 Yes, B level
4 3.9 35 min 10:40 Yes, B level
Finish 11:15
Girls
Leg Km Estimated time
Start/
changeover
Forking
1 3.9 40 min 21:30 No, C level
2 3.9 40 min 21:30 No, C level
3 3.4 35 min 10:20 Yes, B level
4 3.9 40 min 10:55 Yes, B level
Finish 11:35
Masters Men
Leg Km Estimated time
Start/
changeover
Forking
1 4.9 45 min 22:20 Yes
2 4.9 45 min 22:20 Yes
3 5.6 50 min 22:20 Yes
4 4.4 40 min 11:00 Yes
5 4.4 40 min 11:40 Yes
6 5.8 50 min 12:20 Yes
Finish 13:10
Masters Women
Leg Km Estimated time
Start/
changeover
Forking
1 3.9 40 min 21:55 No
3 3.2 35 min 10:50 Yes
4 4.9 50 min 11:25 Yes
Finish 12:15
Grand Masters Men
Leg Km Estimated time
Start/
changeover
Forking
1 4.9 45 min 22:20 No
2 4.2 40 min 10:50 Yes
3 4.2 40 min 11:30 Yes
Finish 12:10
Open
Leg Km Estimated time
Start/
changeover
Forking
1 3.9 40 min 21:45 No, C level
2 3.9 40 min 21:45 No, C level
3 3.4 35 min 10:30 Yes, B level
4 3.9 40 min 11:05 Yes, B level
Finish 11:45

Solo

Note: Due to COVID-19 the starting area for Solo has been places just outside the arena.

Class Level Km Estimated time
Solo H40 A 4.7 35
Solo D40 A 4 35
Solo H50 A 4.7 40
Solo D50 A 4 40
Solo H60 A 4 35
Solo D60 A 3 35
Solo H70 A 3 35
Solo D70 A 3 40
Solo Open A A 5 35
Solo Open C C 2.8 30
  • Get your start number in the Info tent
  • Get your rented EmiTag in the EmiTag tent and register EmiTag (rented or own) with the start number
  • Free start Sunday 11.00 – 13.00
  • Scale 1:7500

Starting area

There will be a start manager who will send out the runners a few minutes apart. EmiTag will be tested at start. Runners have to take correct map. EmiTag has to be cleared at start time.

Finish

Like the starting area, the finish will also be outside the arena. Follow the markings back to the tent to download the information from your EmiTag.

Kids

Night Hawk Kids is our event for kids 5 to 12 years.

Saturday and Sunday it’s a mass start with suprises for the kids. Parents may accompany their children.

Night Hawk Kids Star Night Saturday, Beginner level

  • Get your start number at the Infotent
  • Get your EmiTag at EmiTag tent
  • Start 20:00
  • Mass start 2.4 km (25 min)
  • The kids will start at dusk and will go into the NightHawk forest’s darkness
  • In the forest there will be suprises
  • Scale 1:7500

Night Hawk Kids Fairytale Sunday, Beginner level

  • Get your start number at the Infotent
  • Get your EmiTag at EmiTag tent
  • Start 10:00
  • Mass start 2.3 km (24 min)
  • The kids will run in our Fairytale forest full of interesting controls
  • For those who want a special experience we recommend to bring extra clothes and a towel
  • Scale 1:7500

Punching

Night Hawk uses the EmiTag timing system. If you do not own an EmiTag device, you can rent one. Make sure to add the device to the order when entering! You can buy your own device at Runes O-utstyr at the arena.

Starting

Before you can run, you must “zero” the EmiTag by holding it near a special starting unit, which conveniently marked “Start”. At the Relay, this is done before entering the starting or handover zones.

The controls

Punching is performed by holding the EmiTag less than 50 cm above the control device for a moment. An LED light in the EmiTag will flash for five seconds to confirm that the punch was registered. The EmiTag should not touch the control device.

Still unsure? Visit emit.tips for more information.

Before you can start

Bib numbers

All competitors must wear their competition number/bib number. These can be picked up in the Info tent at the arena. Relay teams will find all their numbers in the team envelope. Solo runners must pick up the numbers themselves.

Check-in

Before you can start you must pick up and/or register your EmiTag at the Check-in tent. Make sure the barcode next to your bib number is clearly visible and not damaged before heading to the check-in.

GPS

Some teams will be tracked by GPS. The tracking equipment is handed out at check-in. Remember to check if your team has been assigned a GPS!

On Saturday, the presumed best teams in the Relay will be tracked by GPS. A list of these teams will be posted ahead of time.

On Sunday, the Relay teams that are in the lead will be tracked.

Runners in the Relay on Sunday that have yet to start may not watch the live GPS feed.

Start

Saturday mass start

All relay classes start at the arena. 15 minutes before the mass start, the runners may enter the starting zone. The map is handed out three minutes before the start is signalled.

The image below shows the position of each class in relation to each other. The runners on the left are in front. Each box is ten runners wide. Lower bib numbers are placed in front.

Sunday

Pursuit start for all classes except Solo. Runners must be in the starting zone no later than 15 minutes before their starting time.

Finish and download

TBD.

GPS tracking and live results

Links to live GPS tracking and results may be found on the results page. These will also be shown on displays at the arena and be posted regularly.